fbpx

גן מדבר

גן מדבר הוא פיילוט להקמת גני ילדים בקהילות בדואיות, שאינם נסמכים על מבנה קבע לצורך פעילותם העיקרית – בהתאם למודל הממלכתי של גני יער המוכר על ידי משרד החינוך בישראל, תוך התאמתו לצרכים ולמורשת של התרבות הבדואית בנגב.

רקע

על פי נתוני משרד החינוך הישראלי, בכפרים הלא המוכרים בנגב, ישנם בין 2,000 ל 5,000 ילדים בגילאי 3-6 שנים, אשר אינם זוכים לחינוך קדם יסודי, כנדרש על פי חוק חינוך חובה במדינת ישראל.

המצב הסטטוטורי של הכפרים כבלתי מוכרים מביא להימנעות משרד החינוך מלהקים בהם גני ילדים, תחת הטיעון כי המדינה אינה יכולה להקים בכפר מבנה אשר ישמש למטרה זו בשל העדרן של תכניות מתאר ובינוי עיר.

עובדה זו פוגעת קשות בזכות החוקית של אותם ילדים וילדות לנגישות לחינוך, להתפתחותם ולעתידם כחלק אינטגרלי מחברה הישראלית המודרנית.

מיזם זה, מציע פתרון להקמת גני ילדים נטולי מבנה בהתאם למודל הממלכתי של גני יער, המוכר על ידי משרד החינוך.

מהו גן מדבר?

גן מדבר הוא קונספט פדגוגי הנגזר ממודל גני היער [Forest Kindergarten]הנפוצים באירופה.

במצפה רמון פועל ‘גן קשת’, אשר הוקם על ידי עמותת קשת לפני כ- 18 שנים. מדובר בגן ילדים השם דגש מיוחד על חינוך סביבתי לגיל הרך, כגן מדבר/יער, אשר פעילותו הגן מתקיימת בכל עונות השנה ובכל מזג אוויר מחוץ לכותלי מבנה, בחורשה בפאתי הישוב.

בשנת 2010 החל מהלך לביסוס מודל ההפעלה של ‘גן קשת’, על-פי מודל גני היער המוכרים באירופה  וכיום זהו גן ילדים רב-גילאי, ממלכתי-ניסויי אשר הוכרז כמודל הפצה רשמי של משרד החינוך.

הגן זכה להכרה והערכה של אנשי חינוך בישראל כגן המעניק לילדים הלומדים בו יתרונות רבים: השפעה חיובית על ההתפתחות המנטלית והמוטורית של הילדים, שיפור היכולות הפיזיות, חיבור בלתי אמצעי למרחב הטבעי שבו הם גדלים ויכולת לייצר משחק המושתת על עולמם הפנימי. בגישה חינוכית זו של גני היער/ גן מדבר, הילדים רוכשים יכולות ומיומנויות על סמך המפגש היומיומי עם המרחב הטבעי, לומדים כיצד לנהל סיכונים כדוגמת דרך טיפוס על עצים והרמת אבנים, וכיצד מתמודדים עם מזג אוויר משתנה. כך למעשה מעצימים הילדים את תחושת המסוגלות שלהם בהתמודדות עם משימות ומצבים יומיומיים.

אנו מאמינים כי הקמת רשת גני מדבר, המותאמים תרבותית למגזר הבדואי, תביא לשינוי מהותי באפשרות להעניק את המסגרת החינוכית לה ראויים ילדי הגיל הרך בקרב קהילות הבדואים בהר הנגב בפרט ובפזורה הבדואית בנגב בכלל, הן ביחס לצרכי הקהילות והן בהתאם למגבלות הסטטוטוריות בהן הן נתונות.

שלבי התכנית

בשלב ראשון, אנו מבקשים להקים פיילוט גן מדבר כמסגרת חינוכית לגיל הרך בכפר עבדה, הממוקם בשטח המועצה האזורית רמת נגב. זהו כפר בדואי בלתי מוכר הנמצא בהליך הסדרה בהובלת הרשות להסדרת ההתיישבות הבדואית והמועצה האזורית רמת נגב.

קהילות הכפר הן מהקהילות האחרונות בישראל אשר מקיימות אורך חיים בדואי מסורתי ולחבריהן חזון ברור של שימור מורשתם כאנשי מדבר המקיימים מלאכות מסורתיות חקלאות מסורתית ורעיית גמלים ועיזים במרחב הר הנגב הגבוה.

בשלב השני אנו מעוניינים להקים גני מדבר נוספים עבור קהילות מרחב הר הנגב, בהתאם למודל שיפותח בגן מדבר כפר עבדה, תחת אותה התכנית הפדגוגית, כפתרון המקדם מתן שירותי חינוך קדם יסודי איכותי במקומות בהם הוא אינן קיים כעת.

להקמת גני מדבר יתרונות רבים:

  • מסגרת חינוכית תומכת, איכותית ובטוחה סמוך למקום המגורים
  • חיבור בלתי אמצעי לסביבה המדברית הטבעית של הילד תוך הטמעה של ערכים מהמסורת והתרבות הבדואית והעצמת תחושת שייכות והערכה עצמית של תרבותו.
  • הכשרה והעסקה ישירה של נשים צעירות מהכפר כסייעות בשכר בגן – מהלך שיסייע בפרנסת משפחתן ויעצים את תחושת הערך העצמי שלהן תוך מילוי תפקיד משמעותי בתוך קהילתן המקומית.
  • השפעה רחבה על הקהילה המקומית – אנו מאמינים כי עם הזמן הגן יהפוך למוסד מרכזי בחיי הקהילה.
  • חיזוק מעורבות הורית בפעילות הגן – תוך השענות על הקניית מיומנויות ומלאכות מסורתיות מהורה לילד והעצמתן כבעלות ערך מיוחד ומקור לגאווה מקומית.
  • זיהוי ומניעת בעיות וטיפול בילד – גן מדבר יהפוך למוקד של העצמה וצמיחה הורית וקהילתית במיוחד בקהילה בה יש מיעוט שירותים ואפשרויות ייעוץ, העשרה והדרכה.
  • מזעור פערים לימודיים שמתחילים להיפתח בגיל הרך  – הפערים הנוצרים בהימנעות ממסגרת חינוכית בגיל הרך, נגררים שנים קדימה ומהווים חסם בפני ילדים אלה בבגרותם הן במסגרות תיכוניות והן בנגישות להשכלה גבוהה יותר בהמשך חייהם.
  • יצירת קשרי גומלין בין גן מדבר עבדה לגן קשת במצפה רמון – הן ברמת הצוות החינוכי והן ברמת מפגשים קבועים בין ילדי הגנים, צבירת חוויות משותפות על בסיס קווי הדמיון ותחומי העניין של הגנים ויצירת קשרי חברות בין שכנים, יהודים ובדואים.

גן מדבר ראשון צפוי להתחיל לפעול בכפר הבדואי עבדה ב 1.9.2020

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

מגיעים לבקר במצפה רמון?

מעוניינים להעשיר את הביקור בתוכן מקומי מרתק?

נשמח לפגוש אתכם ולספר לכם את סיפורה של עמותת קשת, על איך אקטיביזם ופעולה אזרחית נחושה יכולים לשנות מציאות, בישוב המבודד ביותר בישראל.

דילוג לתוכן