fbpx

מאבק שכונת הר גמל

עמותת קשת מובילה את מאבק שכונת הר גמל יחד עם תושבים מקומיים וארגוני סביבה, כנגד תכנית משרד הבינוי להקמת שכונת מגורים על מצוק מכתש רמון

הבינוי שנגרע סביב הר גמל. הדמיה - עמית רייסברג
הבינוי שנגרע סביב הר גמל. הדמיה – עמית רייסברג

מאבק שכונת הר גמל היא תוצר של תכנית ול”ל מאמצע שנות התשעים של המאה הקודמת, שביקשה לתת מענה מגורים מהיר לעולי מדינות חבר העמים. למעט בניה פרטית בהיקף השכונה המקורית, הבינוי המאסיבי בבניה רוויה לא מומש מעולם.

בתחילת שנות האלפיים ביקש משרד הבינוי להמיר את 400 יח”ד הבניה הרוויה בשכונה במגרשים לבניה עצמית. התכנית המוצעת הבאיה את החצרות האחוריות של בתי השכונה עד ל 75 מטרים בלבד משפת המצוק. כבר אז דרשה העמותה להחריג מהשטח הבנוי את האתר הארכאולוגי הסמוך להר גמל.

2014 – הגשת התנגדות לתכנית

עם הפקדת התכנית החדשה לאישור באמצע שנת 2014, יצאה עמותת קשת לקמפיין נרחב בקרב תושבי רמון והגישה, בשם 163 מתושבי הישוב, התנגדות גורפת ודרישה לביטול התכנית.

ראש המועצה הנכנס באותה עת, רוני מרום, הצטרף בתחילה לדרישת הארגונים הירוקים לביטול השכונה, אך לאחר מכן הסיר בחשאי את התנגדותו, בלחצו של שר הבינוי דאז, אורי אריאל.

למרות זאת, החלטת הועדה המחוזית מחוז דרום היתה לצמצם את כמות המגרשים ב 60%, כך שיוותרו כ-35 מגרשים בלבד, אשר יופרדו בכביש מהמצוק.

מפת השכונה - המגרשים בכתום נגרעו בהחלטת הועדה המחוזית דרום
מפת השכונה – המגרשים בכתום נגרעו בהחלטת הועדה המחוזית דרום

2015 – משרד הבינוי מערער על החלטת הוועדה המחוזית

משרד הבינוי לא קיבל את הפשרה וערער על החלטת הועדה המחוזית לועדה הארצית לערער, אך ערעורו נדחה על הסף בדיון שנערך ב 9.2.2015 וההחלטה נותרה על כנה.

למרות זאת, לא השכיל משרד הבינוי להגיש תכנית מתוקנת לאישור הועדה ולשווק את המגרשים. בימים אלה התבשרנו כי המשרד שוקד על תכנית חדשה וככל הנראה מנסה לעשות נסיון נוסף לשמור על מספר המגרשים המקורי.

ציטוט מתוך החלטת הועדה הארצית לעררים
מתוך החלטת הועדה הארצית לעררים

במהלך השנים שחלפו, הציג משרד הבינוי מספר תכניות מפורטות חדשות לסיום תכנון השכונה, אך אלה חרגו מתחום הבינוי שהוחלט בוועדה המחוזית, מתוך שאיפה למקסם את מספר יחידות הדיור. מוסדות התכנון החזירו את המשרד שוב ושוב לשולחן התכנון, בכדי להציג תכנית התואמת את החלטת הוועדה.


2022 – סוף דבר

לאחר 7(!) שנות תכנון מחדש, הופקדה להתנגדויות תכנית הבינוי החדשה שכללה 76 יח”ד בלבד. 22 מהן “בנה ביתך ו 54 יח”ד בבניה רוויה. התכנית נתנה מענה לרוב הנחיות הוועדה המחוזית בהחלטתה משנת 2014 ובחריגה מינימלית משטחים אלה, אך עדיין נאלצנו להגיש התנגדות במטרה להבטיח הגנה מקסימלית על השטחים הרגישים הכלולים בשכונה וסמוכים אליה.

הוועדה קיבלה באופן חלקי את דרישת העמותה להגן על השטח הפתוח מפני כניסה של רכבים ממונעים לשטח המצוק בכך שהורתה באופן מפורש לדייק את מסמכי התכנית כך שתובטח שמירה מיטבית על השטח הפתוח.

הוועדה קבעה כי “לא תותר חניה ומעבר – רכבים בשטחים הפתוחים, מעבר לשטחים שנקבעו לשימושים אלו ויותר ביצוע סימון ברור בשטח האוסר /מונע מעבר כלי רכב בשטחים הפתוחים, על ידי הגוף המוסמך”.

אנו נוודא כי ביצוע המשך פיתוח התכנית מקיים באופן מוחלט את הוראות התכנית והשטח הפתוח והרגיש של שפת מכתש רמון תזכה להגנה מירבית.

אנו מקווים (וגם נדחוף לכך) שעם החלפת השלטון המקומי בבחירות 2023 עם הנהגה שהגנה על הסביבה היא אחד מערכיה, תוגש תכנית שתהפוך את השטח שבין שכונת הר גמל למצוק, יהפוך לפארק עירוני עם הנחיות ברורות ובכך נשלים את המשימה להגן באופן מיטבי על אוצר סביבתי זה.


תחום תכנון וסביבה בעמותת קשת עוקב אחר תכניות הפיתוח במצפה רמון ויתמיד במאמצים לסיכול בניה פרטית בשטחים רגישים נופית וסביבתית.


מסמכים לצפיה והורדה

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

מגיעים לבקר במצפה רמון?

מעוניינים להעשיר את הביקור בתוכן מקומי מרתק?
נשמח לפגוש אתכם ולספר לכם את סיפורה של עמותת קשת, על איך אקטיביזם ופעולה אזרחית נחושה יכולים לשנות מציאות, בישוב המבודד ביותר בישראל.