fbpx

מחאת העמודים – מכתש רמון

מכתש רמון הוא חלק משמורת הטבע הגדולה ביותר בארץ. יום בהיר אחד, חברת החשמל הציבה בו עמודים ענק! מחאת העמודים באה לתקן את המפגע הנופי סביבתי הזה!

מכתש רמון, על נופיו הדרמטיים והמגוון הביולוגי העשיר בו, מושך אליו מידי שנה מטיילים רבים מכל קצוות הארץ והעולם. המכתש מוכר ע”י אונסקו, כאתר לשימור מורשת עולמי. הינו אזור בעל ערכיות נופית סביבתית גבוהה, מוכר כחלק מדרך הבשמים ולאחרונה הוכר גם כשמורת אור כוכבים בין לאומית. זהו גם הנכס התיירותי העיקרי של ענף התיירות במצפה רמון, שכולו נשען על פעילות תיירותית במכתש, מסיורי ג’יפים, דרך טיולים רגליים ותצפיות כוכבים.

ראשית דרכו של המאבק להטמנת קו החשמל החדש במכתש רמון

המאבק להטמנת עמודי חשמל בקרקע מכתש רמון החל לפני כ-17 שנים בהובלתן של החברה להגנת הטבע ושל רשות הטבע והגנים. ב- 22.2.2011 הכריע שר התשתיות, מר עוזי לנדאו דאז, והצהיר על החלטתו בדבר הטמנת קווי מתח עתידיים לכל אורך תוואי חציית מכתש רמון. הצהרת השר דיברה במפורש על ההגנה על נופי ארץ בראשית ושימורם. בזמנו, היה מדובר בהכרעה תקדימית בישראל.

מבט צפונה על הקו העילי, צילום: שמעון בוקשטיין

בשנת 2015, הוועדה הארצית לתכנון ובנייה של תשתיות לאומיות (ות”ל) גיבשה את תוכנית תת”ל 60 – תוואי החשמל (קו 161) חוצה מכתש רמון. שם למעשה, גובשה החלטה להטמנת 7.5 ק”מ של קו מתח גבוה ו-2.5 ק”מ שיישארו עיליים עפ”י ההחלטה. ב-2016, התוכנית הועברה לאישור שרי הממשלה. בדיוני הות”ל טענה חברת חשמל (שנשענה על חוות דעת של שני אדריכלי נוף שונים, כי המקטע העילי הינו “זניח, שולי וכמעט ואינו נצפה” ובנוסף טענה לקושי טכנולוגי לביצוע הטמנה מלאה לכל אורך התוואי.

לקראת קבלת ההחלטה, לא בוצע שיתוף ציבור לתכנית וגופים שונים כגון רשות הטבע והגנים או המועצה המקומית מצפה רמון לא טרחו להביע עמדה נחרצת כנגד הקו העילי ולמעשה אישרו את דבר הקמתו.

המלחמה על נוף ביתנו – ‘מחאת העמודים’

בשנת 2019, חברת החשמל בשיתוף עם רט”ג החלו בביצועים להטמנת קו מתח תת קרקעי בחלקו הדרומי של מכתש רמון. בסיורים במכתש לאורך קו ההטמנה התרשמנו כי הפרויקט מבוצע במקצועיות רבה על ידי חברת חשמל ובליווי ופיקוח צמודים של רשות הטבע והגנים. אך להפתעתנו במהלך הסגר השלישי, גילינו שחברת החשמל הציבה את 14 עמודי מתח גבוה מפלצתיים בגובה של עד 36 מטר, המשתרעים לאורך של כ-2.5 ק”מ, מאזור תחתית שפת מצוק מכתש רמון ועד לגדה הצפונית של נחל רמון.

פעילי מחאת העמודים עוצרים בגופם את עובדי חברת חשמל שהגיעו למתוח את הכבלים על עמודי החשמל החדשים.

כמרבית תושבי מצפה רמון והסביבה נדהמנו לגלות את הקמתם של 14 עמודי חשמל אלה, בדיוק בחזית המרכזית בכניסה למכתש. הדבר עורר כעס רב, נוכח אי שיתוף כלל הציבור בהחלטות שנתקבלו בות”ל ואי שמירת זכויות של נכסי-צאן-ברזל נופיים של מדינת ישראל. תושבי מצפה רמון והאזור שבמשך שנים היו משוכנעים כי שומרי הסף דאגו שקו החשמל החדש יוטמן כולו מתחת לפני השטח, הזדעזעו לגלות בדיעבד, את העובדה כי בתוכנית התשתיות קיימים קווי מתח עיליים, הרי שדבר זה עומד בסתירה מוחלטת ומהותית להחלטת שר התשתיות, מר עוזי לנדאו, להטמנת קו המתח 161 לכל אורך תוואי חציית המכתש.

לטענת עמותת קשת, מדובר בכשל תיכנוני מז’ורי שלא הייתה בו שקיפות תכנונית מספקת המהווה מפגע נופי-סביבתי חריף מאין כמוהו, בעל נצפות בוטה, חריגה ומשמעותית לכל סביבת המכתש. מפגע נופי זה, עשוי להוביל לנזקים כלכליים ותדמיתיים לאזור ברמה הלאומית והבין לאומית, ועלול עוד לעלות בעשרות מונים על עלות תיקונו של הכשל בתכנון.

בעקבות זאת, התעוררה מחאה ציבורית. אפרת קדם, סילברט, חברת ועד מנהל של העמותה הקימה יחד עם בן זוגה וילדיה מאהל מחאת העמודים תחת אחד מעמודי החשמל הסמוכים לכביש 40 החוצה את המכתש ותוך זמן קצר הצליחה לרתום למאבק אלפי אזרחים, ארגוני סביבה, מטיילים מכל קצוות הארץ, מקבלי החלטות בכירים, שרים ומשרדי ממשלה. טענת המוחים היא שקווי החשמל טרם חוברו לעמודים, ולכן אפשר עוד לתקן את הנזק החמור במכתש רמון. המשתתפים במחאה הצליחו לעורר הד תקשורתי עצום ועצומה שיזמו השיגה כ- 7,000 חתימות. תושבי האזור עדיין נחושים לעצור את תוצאות ההחלטות השגויות של הות”ל ושל חברת החשמל. תושבי האזור לא הבטיחו שלא ירפו עד שחברת החשמל תפעל להסרת העמודים הפוגעים בנוף הייחודי והתיירותי של המכתש.

מאהל המחאה, צילום: עזרי קידר

מעורבות הגופים ותגובותיהם

המועצה המקומית מצפה רמון, המועצה האזורית רמת נגב, עמותת קשת, עמותת תיירות ירוחם, תיירות הר הנגב, החברה להגנת הטבע, המשרד להגנת הסביבה יחד עם רשות הטבע והגנים; כולם מסכימים פה אחד כי על הוועדה לתשתיות לאומיות, חברת החשמל לישראל, ממשלת ישראל, הרשויות הרלוונטיות והמשרד האנרגיה התשתיות, לעצור את העבודות בשטח, לחבור יחד ולמצוא חלופה הולמת להטמנת 2 וחצי הקילומטרים האחרונים כפי שהובטח ולהביא לסיום הפרויקט, תוך גילוי אחריות סביבתית, כפי שהיה צריך להיות מלכתחילה. הגישה של כלל הגופים חיובית מיסודה, וההטמנה שהושגה עד כה היא מבורכת, אך היא עדיין לא הושלמה במלואה. 14 עמודי החשמל העיליים מבטלים את התועלת של העבודה הקשה, את המשאבים הכספיים שהושקעו עד כה בקטעים שכן הוטמנו.

מהחברה להגנת הטבע נמסר: “במקום כמו מכתש רמון, מהיפים והמיוחדים בישראל ובעולם כולו, כבלי החשמל אמורים לעבור באדמה בלבד, מוטמנים, ולא מעל פני הקרקע, בעמודי ברזל ענקיים. ההשקעה הנדרשת להטמנת הקווים, היא קטנה, במונחים של מדינה וזה מחיר זעום, ששווה לשלם, לצורך שמירה על הנוף ועל יופיו של המקום הזה”.

מדברי תמיכתה של מנכ”לית החברה להגנת הטבע, איריס האן בפנייתה לשר התשתיות, יובל שטייניץ:

“ישנה עדיפות להטמנה גם במחיר של פגיעה בתוואי שטח טבעי.. אפשר להתחבר לזעקה הרבה העולה מן השטח”.

לאחר ההד התקשורתי שיצרה מחאת העמודים, רשות הטבע והגנים וחברת החשמל מסרו כי הם פועלים לפתרון טכנולוגי, תקצוב והיתרים להטמנת קו החשמל במכתש רמון, במטרה לשמר את מקטע הנוף הייחודי שבו הוצבו 14 עמודי חשמל ענקיים.

מרשות הטבע והגנים נמסר,  כי הם פעלו לאורך שנים להוצאת מפגעים ממכתש רמון למען שימור הטבע הבראשיתי של המכתש ולמען הפיכתו לעוגן תיירותי. 

הפגנה במכתש כנגד הצבת העמודים בשיתוף פעולה עם עמותת “מחזירים את הטבע לציבור”, צילום: חיים רביה

פעולותיה של עמותת קשת לתמיכה במחאת העמודים

עם תחילת המאבק החל תחום תכנון וסביבה בעמותת קשת לפעול במקצועיות, בנחישות ומתוך אחריות ציבורית, לחזק את מחאת העמודים. חברי העמותה, ובראשן כאמור, אפרת קדם סילברט, הובילו את המחאה במכתש. העמותה עומדת איתנה בניהול מאבקים למען הסביבה והקהילה לצד הגופים הירוקים ותמשיך לעמוד עד שיוסרו קו המתח העיליים במקטע הצפוני של המכתש. העמותה פנתה גם היא, במכתב לשר התשתיות, יובל שטייניץ, לשרה להגנת הסביבה, גילה גמליאל ולגורמים נוספים.

צוות תחום תכנון וסביבה של העמותה עיינו בפרוטוקולים ובתמלילי הדיונים שנערכו בות”ל ומצאו כי חברי הוועדות לא נתנו דעתם בצורה מספקת על המשמעויות הנגזרות מהימנעות הטמנת קו המתח. הם עוד מצאו שורה של טיעונים שגויים. על כן, נתנו את דעתם במכתב ואמרו כי עמודי החשמל מהווים פגיעה בנוף הבראשיתי, לטענתנו מדובר בכשל תיכנוני מהותי שעומד בסתירה עם החלטת שר התשתיות דאז, בשנת 2011. הנצפות של 14 העמודים היא מאסיבית והופכת לעיקר חזותו של שער הכניסה למכתש רמון. חברי התחום הוסיפו כי הותרת מקטע עילי של 2.5 הקילומטרים נבעה מ”פשרה” תקציבית בלבד, בסדרי גודל של עשרות מיליוני שקלים בלבד ולא בשל שיקולים מקצועיים או אקולוגיים כנגד ההטמנה.

פניות העמותה ואחרים למנהל התכנון, הניבו חוות דעת מאת היועצת המשפטית של הות”ל, הקובעת כי אין צורך בשיתוני של תת”ל 60 על מנת להטמין את הקו העילי הנותר. בעקבות זאת פנתה ראשת מנהל התכנון אל מנכ”ל משרד האנרגיה, בדרישה חד משמעית למצוא פתרון דחוף לנזק הנופי שנגרם במכתש.

בנוסף, במענה למכתב העמותה, השיב מנכ”ל המשרד להכנת הסביבה דוד יהלומי:

לאור ייחודו של מכתש רמון כשמורת טבע נופית, גאולוגית ואקולוגית והיותו אחד מאתרי הטיילות
החשובים בדרום, ובעקבות המעורבות הציבורית החשובה, המשרד להגנת הסביבה תומך ביוזמה
של רט”ג לבחון את האפשרויות להרחיב את ההטמנה והמשרד יסייע ככל הניתן בקידום היוזמה.

העמותה קוראת לעצור מידית את עבודות חברת החשמל לישראל  במקטע ולהביא את כלל הגורמים הנדרשים לתיקון התכנוני הנדרש והקצאת התקציב הנדרש להטמנת הקו במקטע האמור תוך הסרה של העמודים שהותקנו בו.


קונגרס הועדה לתשתיות לאומיות

בתאריך 31.5.2021 קיימה הוועדה לתשתיות לאומיות (ות”ל) קונגרס במצפה רמון, להצגת התכנית של חברת החשמל להשלמת הטמנת קו החשמל במכתש והסרת העמודים. האירוע התחיל בשעה 10:00 בבוקר במרכז מבקרים מכתש רמון, המשיך בסיור לאורך תוואי ההטמנה במכתש והסתיים בהצגת התכנית ודיון במתנ”ס מצפה רמון.

להלן תיעוד וידאו של הסיור והדיון שנערך בעיקבותיו


הליך אישור תכנון ההטמנה יצא לדרך!

בתאריך 15/07/2021 העבירה חברת ניהול המערכת (החברה הממשלתית האחראית על תכנון וניהול מערכת הולכת החשמל בישראל) את מסמכי התכנון של תוואי ההטמנה, אל הוועדה לתשתיות לאומיות (ות”ל).

אנו משערים כי המסמכים הללו, שאינם מורכבים, יעברו תהליך בדיקה מזורז על ידי מתכנני הות”ל ויועציה הסביבתיים ולאחר סבב תיקונים, תופקד התכנית להתנגדויות.

מתוך מסמכי תתל/60/א – תכנית ההטמנה הנוספת במערב מכתש רמון

אנו מתכוונים לבקש להופיע בדיונים המקדימים הות”ל לקראת הפקדת התכנית על מנת לדרוש להאיץ את התהליך, מאחר ולפי לוח הזמנים הנקוב במסמכים שהוגשו, ניתן יהיה להסיר את העמודים גם בטווח של 4 שנים, בעוד בקונגרס דובר על שנתיים לכל היותר (שנה לתכנון סטטוטורי ומפורט ושנה נוספת בלבד להטמנת הקו והסרה של העמודים).

מתוך מסמכי תתל/60/א – תכנית ההטמנה הנוספת במערב מכתש רמון

בתאריך 26/7/2021 התקיים דיון בות”ל לגבי תכנית ההטמנה הנוספת (תת”ל 60/א).

אנו, נציג רשות שמורות הטבע, גלעד גבאי וראש המועצה האזורית רמת נגב, ערן דורון קבלנו על כך שלא הוצגו נתונים כלכליים למקרה ולא יבצעו חישמול של הקו וישנו את תוואי ההטמנה (מהלך שיכול לקצר משמעותית את הטמנת הקו והסרת העמודים).

למרות זאת, החליטה הוועדה על הפקדת התכנית להתנגדויות. אנו צופים שלא יהיו התנגדויות משמעותיות לתוכנית והיא תאושר בימים הקרובים.

לפי הצהרות חברת ניהול מערכת ההולכה, התכנון המפורט מתקדם במקביל לאישור הסטטוטורי, פעולה שעשויה לקצר את לוחות הזמנים.

במקביל פנינו לשרת האנרגיה החדשה, עו”ד קארין אלהרר, בבקשה לוודא כי תקציב מימון ההטמנה יכלל בתקציב המדינה הדו שנתי הקרוב.


2022

עם השלמת התיקונים שנדרשו ע”י הות”ל לתת”ל 60א’, הוגשה התכנית בתאריך 27.02.2022 לאישור ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי, כצפוי הוועדה אישרה את התכנית ללא הסתייגויות והאישור פורסם ב 10.3.2022.

עם האישור הסופי לתכנית, החלה ספירת הזמן לסיום ההטמנה והסרת העמודים בהתאם ללוח הזמנים הקבוע בתכנית ואנו כאן על מנת לוודא כי ההתחייבות תמומש.


עמותת קשת תקיים מעקב צמוד אחר ביצוע ההטמנה והסרת העמודים לחלוטין ותומכת בקהילת מצפה רמון לכל אורך הדרך.   


מסמכים לצפייה ועיון

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

דילוג לתוכן