fbpx

סיירת יעל

מצפה רמון הינה ישוב עירוני מבודד המוקף כולו שטחי מדבר פראיים ונושק לשמורת מכתש רמון , שנהנה מנוכחות יום יומי ורציפה של עדר היעלים המקומי הכולל כ-200 פרטים אשר שוהה בקרבת ובתוככי הישוב.

בשל פעילות תיירותית ענפה ההולכת ומתגברת, סובל עדר היעלים מצריכה של מזון אדם (מפסולת או בהאכלה יזומה ע”י תושבים ותירים) וחמור מכך, צריכה של פסולת דוגמת שקיות ניילון, מגבונים, עטיפות ואריזות מזון ומוצרי קרטון ונייר, אותם היעלים מחשיבים בטעות כמזון.

תמונה של יעל 
צילום: אדם דה-לנגה
צילום: אדם דה-לנגה

הפסולת מצטברת בקיבותיהם של היעלים מבלי יכולת לעכלה או לפלוט אותה. התוצאה היא מקרים רבים והולכים של תחלואה, עקה ואף מוות. מספר יעלים שפונו ע”י רט”ג, נותחו והוצאו מהם קילוגרמים שלמים של פסולת. למרבה הצער, ברוב המקרים היעלים לא שרדו את הניתוח ומתו.

תחום תכנון וסביבה בעמותת קשת יזם את ‘סיירת יעל’ בשנת 2015בכדי לתת מענה לבעיה בכמה רבדים: הסברה, חינוך, מניעה ופעולות ניקיון.

מטרות הפעולות הן:

  • צמצום מקרי תחלואה ותמותה בקרב עדר היעלים ע”י צמצום כמות הפסולת הזמינה לצריכה
  • להגביר את המודעות לבעיה בקרב תושבים ותיירים
  • להקטין את כמות הפסולת הפזורה בישוב וזולגת מחוצה לו
  • עידוד השלכת פסולת לפחים ומניעת זליגתו למדבר ושמורה
  • להביא למעורבות תושבים בפעולות ניקיון והסברה
  • לספק תחליפי מזון ומים נקיים באמצעות מקור מים מלאכותי ומרעה טבעי בהשקיה מלאכותית

המיזם כולל מפגשי הדרכה רוחבית בשכבת כיתות ה’ בכל בתי הספר היסודיים במצפה רמון וגיוס מתוכם של ‘פקחים צעירים’ המהווים את ‘סיירת יעל’. מתנדבי הסיירת מקיימים פעילות מודרכת בנושאי טבע, שמירת טבע, הסברה בקרב תושבים, מטיילים ותיירים בנקודות מועדות לפורענות. בעתיד תקיים הסיירת פעולות הסברה מבית לבית, יחד עם השתתפות בפעולות ניטור העדר המקומי ושמירת טבע.

במסגרת המיזם, הושק קמפיין חוצות הכולל עשרות שלטים לאורך טיילת המכתש ומוקדי התיירות, מדבקות על גבי פחי אשפה.

שילוט טבע: "במצפה רמון לא מאכילים יעלים".
צילום: עזרי קידר.
צילום: עזרי קידר

בנוסף שואף המיזם להקמה של מקור מים נקיים, שאינם מוכלרים לטובת השקיית יעלים על מצוק מכתש רמון, כחלק מטיילת קק”ל, המאפשר גלישת כמות מים מבוקרת לואדי שמתחתיה בכדי ליצור באופן יזום מרעה של צמחייה מקומית טבעית, כתחליף טבעי לצריכת פסולת אדם על ידי היעלים.

שותפים למיזם:

  • רשות הטבע והגנים
  • החברה להגנת הטבע (ביס”ש הר הנגב)
  • מרכז צעירים מצפה רמון
  • מועצה מקומית מצפה רמון
  • רשות ניקוז ים המלח
  • מקאן ואלי – עיצוב שילוט

המיזם נתמך בשנת 2016 במסגרת פרויקט ‘אסיף מצפאי’.

כיום מתנהל המיזם תחת ניהולה של היחידה הסביבתית של המועצה המקומית מצפה רמון וחברת ‘בטבע’.

הדמיית תכנון שוקת, באדיבות משרד אדריכלים Happy World Architecture
הדמיית תכנון שוקת, באדיבות משרד אדריכלים Happy World Architecture

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

מגיעים לבקר במצפה רמון?

מעוניינים להעשיר את הביקור בתוכן מקומי מרתק?

נשמח לפגוש אתכם ולספר לכם את סיפורה של עמותת קשת, על איך אקטיביזם ופעולה אזרחית נחושה יכולים לשנות מציאות, בישוב המבודד ביותר בישראל.

דילוג לתוכן