fbpx

שיקום מחצבות אבן

מצפון למצפה רמון התקיימה לאורך שני העשורים האחרונים כרייה של “אבן מצפה” על פני שטח של למעלה מ 1,100 דונמים. עמותת קשת פעלה בהצלחה לעידוד הרשויות לשיקום המחצבות הנטושות תוך שיתוף פעיל של הציבור

פרק א’

בשנת 2010 החל תחום תכנון וסביבה בעמותת קשת לחקור את סטטוס מחצבות האבן הישנות וגילה כי למרות היותה של תכנית הכרייה בתוקף, מרבית מגרשי הכרייה ננטשו זה מכבר על ידי היזמים.

שטח נרחב השווה בגודלו לשטח הבנוי של מצפה רמון נותר פגוע והרוס ובחלקו החלו לצוץ מפגעים קשים תברואה ובטיחות בדמות שפיכה פיראטית של פסולת בהיקפים גדולים ובורות ענק בלתי מגודרים.

 השוואת שטחי מגורים לשטחי חציבה
השוואת שטחי מגורים לשטחי חציבה

באותה שנה נפגשנו עם הממונה על המכרות ויו”ר הקרן לשיקום מחצבות והצלחנו לגרום להם לשלוח מכתב התחייבות לראש המועצה דאז, פלורה שושן, בה הקרן לשיקום מחצבות מתחייבת לשיקום המחצבה בהתאם לקביעת יעוד הקרקע על-ידי הרשות המקומית.

עמותת קשת יזמה מספר מפגשי תושבים בנושא שיקום המחצבות ובמפגש שולחנות עגולים ניסחו התושבים פרוגרמה לשיקום השטח כפארק עירוני הכולל מסלולי הליכה ואופניים, אמפי ענק להופעות, מבוכי סלעים, היפודרום למירוצי גמלים, חניוני לילה וקרוואנים ומגרשי אטרקציות תיירותיות שקטות.

הפרוגרמה הוגשה בחתימת מהנדס המועצה לקרן לשיקום מחצבות, שמייד החלה בהליכי התכנון של המחצית המערבית של שטחי הכרייה. כיום שיקום של שטח זה בהיקף של כ- 300 דונם כבר הושלם.

תכנית המחצבה: 
ירוק - שוקם
 אפור - ממתין לשיקום
אדום - חודשה הכרייה
תכנית המחצבה: ירוק – שוקם, אפור – ממתין לשיקום, אדום – חודשה הכרייה

פרק ב’

הסיבה בגינה שוקמה רק מחצית של שטחי הכרייה הייתה הארכת תוקף התב”ע לקראת סוף שנת 2013. כתוצאה מכך נותר החלק הארי של המחצבות בשיממונו.

באמצע 2015 הופתענו לגלות כי רשות מקרקעי ישראל הוציאה מכרז לשם המשך פעילות הכרייה במגרשים המזרחיים של שטח התוכנית.

כנגד מכרז זה ניהלה עמותת קשת מאבק תושבים תקשורתי, כאשר היא הציפה לתודעת התושבים את ההפרות הרבות של הוראות התוכנית (הפרות שהתקיימו במתחילת הכרייה מבלי שהרשויות טרחו לתקנן) ואת המטרדים הכרוכים בהמשך הכרייה כגון מטרדי רעש, אבק, עבודה בשעות לא סבירות והסיכונים למשתמשי כביש 40 בשל תנועת רכבים כבדים.

מודעה על כנס חירום כנגד חידוש הכרייה
מודעה על כנס חירום כנגד חידוש הכרייה

למעלה מ 1,500 איש הצטרפו לעמוד המאבק בפייסבוק ומספר כתבות התפרסמו אודות המאבק בעיתונות הארצית.

כתוצאה מהמודעות הציבורית הרחבה ומכתב העמותה שנשלח למשנה למנכ”ל רשות מקרקעי ישראל, נאלץ ראש המועצה, רוני מרום, לדרוש ממנהל מקרקעי ישראל לתקן את המכרז.

מאבק התושבים בהובלתה של עמותת קשת נשא את הפירות הבאים:

  • איסור גריסת חצץ בשטח התכנית
  • הקמת מערך ניטור זיהום אוויר
  • עבודה תחת רישיון עסק בלבד
  • התחלה מידית של תכנון שיקום יתרת הקרקע הפגועה
  • השלמת ביצוע שיקום שאר הפארק עם פקיעת התב”ע
  • תכנית לשיקום מחצבה נוספת מזרחית לכביש

פרסום ההודעה על הצלחת המאבק
ההודעה על הצלחת המאבק

תחום תכנון וסביבה ממשיך לעקוב אחר התכניות והביצוע של שיקום שאר שטחי המחצבות הנותרים.

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

מגיעים לבקר במצפה רמון?

מעוניינים להעשיר את הביקור בתוכן מקומי מרתק?
נשמח לפגוש אתכם ולספר לכם את סיפורה של עמותת קשת, על איך אקטיביזם ופעולה אזרחית נחושה יכולים לשנות מציאות, בישוב המבודד ביותר בישראל.