fbpx

תיירות בת קיימא במכתש רמון

פיתוח תיירות באזור מצפה רמון הינו דבר רצוי ומבורך. יחד עם זאת, את תכנון הפיתוח יש לעשות ברגישות מקסימלית לאזור, לטבע ולצרכי התושבים המקומיים.

עמותת קשת, בשיתוף גופים ותושבים מקומיים, מעלים על סדר היום את נושא ההרחבה ב-50% של תפוסת הלינה המקסימלית בחניון הגבס במכתש רמון, המופעל על ידי חברת “Selina”.

לצד החניון, מקדמת המועצה המקומית מצפה רמון, במימון משרד התיירות, הקמה ופיתוח של “אמפיסטאר” -מתחם הופעות המונית המיועד לכ-3,000 צופים.

פתחנו בקמפיין גיוס המונים למימון סיוע משפטי למאבק שיביא לביטולה של תכנית האמפיסטאר במכתש רמון.

נשמח לתרומתכם!

רקע

עם הקמתה של מצפה רמון השתמשו התושבים במשאב הקרוב להם – מכתש רמון – לטובת כריית וחציבת משאבים.

בשל ההיצע הרחב של מחצבים לענף הבנייה, הפכו המכתשים לאתרי כרייה וחציבה. במהלך העבודות, וכן בגלל קידוחי מים, נפגעו יותר מ10- אחוזים משטח המכתש הגדול ו5- אחוזים משטח מכתש רמון. התוצאה הייתה פגיעה קשה בנופי בראשית של המכתשים הללו הרס מצוקים, בורות שנפערו בקרקע וגם נחלים ששינו את זווית זרימתם.

במהלך השנים הבינו מקבלי ההחלטות שפעולות הכרייה והחציבה מהוות פגיעה מהותית במכתש ובסביבתו – בחי, בצומח ובקרקע. אחרי למעלה מ-40 שנה של חציבת גבס, קאולין, בנטוניט, חרסית דמוית צור וחרסית פעולות אלו הופסקו במסגרת החלטת ממשלת ישראל שכונתה “החלטת ארץ המכתשים”.

בתחילת שנות האלפיים הופסקה פעילות המחצבה האחרונה והחל מ-2017 החלו הרשויות בתהליך שיקום ופיתוח מואץ במימון והובלת הקרן לשיקום מחצבות, רשות הטבע והגנים, מועצה מקומית מצפה רמון ומועצה מקומית רמת נגב.

הדמיית אמפיסטאר בלב מכתש רמון, מתוך מצגת משרד התיירות שהוצגה בפני הועדה המחוזית מחוז דרום במאי 2021
הדמיית אמפיסטאר בלב מכתש רמון, מתוך מצגת משרד התיירות שהוצגה בפני הועדה המחוזית מחוז דרום במאי 2021

במסגרת העבודות, שוקמו המחצבות וכל מבני המחצבה סולקו מן השטח למעט התנור הענק ששימש לאפיית חרסית קרמית – שעדיין ניצב במקומו ויושב בתוך גן לאומי צבעי הרמון.

בשנת 2006, מספר שטחים במכתש, אשר שימשו בעבר לחציבה הפכו לשטחים משוקמים תחת פיתוח מכלול נוף. השטחים הללו ברובם הם חלק מגן לאומי צבעי רמון שהוכרז לאחרונה על ידי רשות הטבע והגנים. אחד ממתחמים אלו הוא מתחם חניון קמפינג ציבורי במחצבת הגבס השוכן ממערב לכביש 40.

סוגיה מס’ 1 – הרחבת חניון הקמפינג המשולב במחצבות הגבס

שטח מחצבת הגבס מחולק לשני חלקים עיקריים – חניון לילה אשר נמצא בבעלות פרטית של יזמים עיסקיים ולצידו, שצ”פ (שטח ציבורי פתוח) והמאפשר פעילות של כלל הציבור, תחת הנחיות של המועצה המקומית מצפה רמון. ראוי לציין את הנקודה, כי התוכנית המאושרת, מעניקה ליזמי החניון את הזכות לתאום מוקדם של כל פעילות בשצ”פ ומתנה פעילות כזו באישורם.

מתחם סלינה בחניון הקמפינג המשולב בלב מכתש רמון. צפוי להתרחב מ- 640 ל- 960 מיטות.
מתחם סלינה בחניון הקמפינג המשולב בלב מכתש רמון. צפוי להתרחב מ- 640 ל- 960 מיטות

בשנת 2012 אושרה בוועדה המחוזית התוכנית המסדירה את ייעודי הקרקע במתחם, הן של היזמים הפרטיים והן אלה שתחת ידה של המועצה המקומית. התוכנית כוללת 40 דונם תחת הגדרת ‘קמפינג משולב’ ומתקני תשתית נלווים. התוכנית שאושרה כללה 640 מיטות בלבד, אולם לאחרונה זינק מספר המיטות בשיעור של 50% ל-960 מיטות, בהיתר מיוחד במסגרת “הקלה” שאישרה הוועדה המקומית לתכנון ובניה מצפה רמון, וזאת בנוסף להקלות נוספות שקבעה הוועדה.

‘קמפינג משולב’ הינה הגדרה המאפשרת שירותי לינה בשטח במגוון סוגי אוהלים ובמבני קבע קלים, וכוללת מוקד פעילות אחד לפחות. בתוך תוכנית זו עתידים היזמים להקצות מתחמי לינה באוהלים המאפשרים לינה של כ-960 אורחים, יחד עם מתחם לינה ‘אקסקלוסיבי’ ואופציה לבניה של בריכות שכשוך בצמוד ליחידות. בנוסף, יבנה ‘מבנה מרכזי’, מבנה קבע בשטח כולל של 900 מ”ר. כדי לתת מענה תחבורתי לכל זה מקודמת תוכנית להקמת צומת שיחבר את המתחם לכביש 40.

פיתוח תיירותי הינו מגמה חיובית, אך נכון לרגע זה לא קיימת שום רגולציה לגבי אופן פעולת החניון. כבר היום, טרם הקמת כלל יחידות האירוח במתחם, מתקיימים במקום אירועים, הופעות ומסיבות אשר יש להן השפעה רבה על המרחב שמחוץ למתחם, בהיבטים של זיהום רעש, אור ותנועת רכבים בשעות הלילה.

כידוע, מכתש רמון הינו ‘שמורת אור כוכבים בינלאומית’. תואר זה מהווה הכרה באתרים ברחבי העולם שבהם שמי הלילה הם במצבם הטבעי, כלומר משמרים את המראה הייחודי של שמיים זרועי כוכבים במלוא תפארתם. נכון להיום רק 15 מדינות קיבלו תואר זה לשמורות המצויות בשטחן. מתוקף הגדרה זו צובר מכתש רמון ניקוד גבוה ומעלה את קרנו בעיני תיירות פנים וחוץ גם יחד.

תשריט התכנית המאושרת משנת 2012: 
1. מגרש 1 (ורוד) - חניון קמפינג משולב 640 מיטות.
2. מגרש 8 (סגול) - מתקן הנדסי לטיהור שפכים של החניון.
3. מגרש 4 (ירוק מקוקו) - מיועד להופעות בהתקנה זמנית בלבד ללא בינוי.
תשריט התכנית המאושרת משנת 2012
מגרש 1 (ורוד) – חניון קמפינג משולב 640 מיטות
מגרש 8 (סגול) – מתקן הנדסי לטיהור שפכים של החניון
מגרש 4 (ירוק מקוקו) – מיועד להופעות בהתקנה זמנית בלבד ללא בינוי

בהעדר רגולציה, מדיניות או הגבלות מטעם מועצה מקומית מצפה רמון, תוספת של למעלה מ-300 מיטות יחד עם צומת חדש בלב המכתש, יתרום החניון לקפיצה משמעותית בכמות הרכבים והתיירים אשר ינועו במכתש בשעות הלילה. פירוש הדבר הוא שבעקבות תאורת הרכבים, תעלה דרגת זיהום האור והיכולת לצפייה בכוכבים תיפגם ורמת דירוג זיהום האור, בה מחזיק כיום מכתש רמון אוחז כשמורת אור כוכבים תמצא בסיכון.

בתאריך 18.4 לאפריל התקיים ערב ‘שיתוף הציבור’ אשר יזמו אזרחים מודאגים במטרה לשמוע מהיזמים את עמדתם בנושאים המטרידים בעיני התושבים והאזרחים. היזמים, דובי רול וסמי אלקרנאווי, נענו לבקשה והגיעו, עמדו מול השאלות שעלו וענו בסבלנות. יחד עם זאת, ברוב הנושאים שאינם פתורים, לא התקבלה תשובה ברורה כיצד יתייחסו היזמים לבעיות שמעלים  התושבים, ויתרה מכך, מרבית משתתפי הערב יצאו בתחושה שהם אינם מקבלים התייחסות מעמיקה לבעיות והשאלות שהציפו.

מיקום המתחם (מסומן באדום) בלב שמורת מכתש רמון
אפקט שוליים משמעותי ברדיוס עצום החורג מגבולות המתחם
מתוך אתר המפות הרשמי של מדינת ישראל.
מיקום המתחם (מסומן באדום) בלב שמורת מכתש רמון
אפקט שוליים משמעותי ברדיוס עצום החורג מגבולות המתחם
מתוך אתר המפות הרשמי של מדינת ישראל

אחת מהבעיות שהוצגו בפני היזמים הייתה החשש משימוש במוזיקה בדציבלים גבוהים (מה גם שהיזמים מבטיחים ומציעים למעוניינים, לערוך במקום חתונות ואירועים גדולים).

שטח היזמים אמנם אינו נמצא בתוך שמורת טבע בהיותו מוגדר “שטח מופר”, אך צלילים ורעש אינם מבחינים בין זה לזה וקיים חשש משמעותי מפני השפעת אפקט השוליים של המתחם על שטחים פתוחים סמוכים, על המגוון הביולוגי ועל חווית הטיילות והתיירות במכתש בקרב מי שאינם אורחי המתחם.

נכון לחודש יוני 2021, ערר שהוגש על ידי המשרד להגנת הסביבה כנגד ההקלות, שאושרו ליזמים בוועדה המקומית מצפה רמון עומד לפתחה של ועדת העררים המחוזית.

אנו, בעמותת קשת יחד עם תושבים ופעילי סביבה מקומיים, עוקבים אחרי ניסיונות הפשרה של המשרד להגנת הסביבה עם היזמים, מתוך מטרה לצמצם ככל שניתן את הנזקים העתידיים שעשויים להיווצר כתוצאה מהקלות אלה.

סוגיה מס’ 2 – אמפיסטאר

במקביל להקלות שניתנו  לחניון הקמפינג המתוכנן, המועצה המקומית מצפה רמון ומשרד התיירות מקדמים במתחם מחצבת הגבס תוכנית להקמת “אמפיסטאר” לטובת אירועי מוסיקה ואסטרונומיה –  תיאטרון חוץ הכולל ותשתיות נלוות הצפוי לאכלס 3,000 איש,– כפי שנכתב באתר החברה להגנת ים המלח (חל”י).

על פי התב”ע של מתחם זה, אכן ניתן לקיים מופעים עבור קהל של 3,000 צופים, אך בשטח המגרש נאסר לחלוטין בתכנית לבנות מבני קבע. יחד עם זאת, רמת התאורה והסאונד לא הוגבלו כלל. על פי הצהרות המועצה המקומית, השימוש באמפיסטאר צפוי להיות כשלושה אירועים בחודש בממוצע, כלומר שלושה מתוך ארבע סופי שבוע בחודש, כאשר סביר להניח שחודשי האביב והקיץ יהיו אינטנסיביים יותר על חשבון חודשי החורף הקרים.

הדמיית אמפיסטאר בלב מכתש רמון, מתוך מצגת משרד התיירות שהוצגה בפני הועדה המחוזית מחוז דרום במאי 2021
הדמיית אמפיסטאר בלב מכתש רמון, מתוך מצגת משרד התיירות שהוצגה בפני הועדה המחוזית מחוז דרום במאי 2021

התוכנית לא עברה בשום שלב דרך שיתוף הציבור או סקירת חלופות ברחבי הקו הכחול של מצפה רמון, וזאת על אף הימצאותן של חלופות נוספות להקמת מתקן למופעי ענק. התנהלות זו מעוררת דאגה בקרב תושבים ואזרחים לגבי התעקשות הגורמים השונים להקמת המתקן דווקא במיקום רגיש זה. זאת ועוד, תקציב המיזם או תוכניותיו אינם שקופים לציבור, על אף בקשות חוזרות ונשנות של נבחרי ציבור מקומיים מראש המועצה, לחשוף פרטים אלה.

קיים חשש רב כי האמפיסטאר ישנה באופן מהותי את אופיו של המכתש. פיתוח ענף התיירות הינו דבר מבורך, אולם יש לעשות זאת באופן המותאם לכושר הנשיאה של מכתש רמון בהיבט של קיבולת תיירים והגנה מפני זיהומי אור ורעש בלב המכתש.

ויותר מכל – פיתוח מצפה רמון וסביבתה כאמור הוא דבר מבורך  אולם ראוי שיעשה בשיתוף הציבור ובהתייחסות לשאלות וסוגיות שהוא מעלה.

מה ניתן לעשות?

בימים אלו עמותת קשת בשיתוף עם גורמים נוספים, פועלת במטרה לדרוש את שיתוף הציבור בתכניות האמפיסטאר. ניראה כי שאלות רבות טרם קיבלו מענה בהקשר של הקמת המתחם  וכי ההשלכות הצפויות של הבניה יכולות להימנע כבר בשלב זה.

האמפיסטאר בשילוב עם חניון הקמפינג המשולב, יצרו עומס אנושי מאסיבי בלב מכתש רמון, בצורה שלא הכרנו עד כה.


קמפיין ציבורי ופניה לשרי הממשלה

בחודש יולי 2021 פתחה העמותה יחד עם קבוצת פעילי סביבה תושבי ממצפה רמון בקמפיין ציבורי. נפתח דף הפייסבוק של “שומרי המכתש” והוקמה עצומה אינטרנטית שכבר בשבוע הראשון גרפה אלפי חתימות של אזרחי ישראל חובבי טבע ומדבר.

המסר הברור הועבר בשני מכתבים מאת העמותה גם לשרי התיירות והגנת הסביבה ופקידים בכירים במשרדיהם וברשויות רלוונטיות.

התגובה הציבורית לא אחרה להגיע, כתבות עיתונאיות ותכניות אקטורליה ברדיו והטלוויזיה הטיחו ביקורת חריפה בגופים הממשלתיים והמקומיים, על עצם העובדה שתכנית כמו האמפיסטאר כלל נשקלת.

בקיץ 2021 המאבק בשיאו ונראה שעומד לשאת פירות חיוביים.

כתבת חדשות כאן 11 על מיזם האמפיסטאר

עמדת רשות הטבע והגנים

בסוף יולי 2021 פרסמה רט”ג את עמדתה בעמוד הפייסבוק של הארגון:

בהמשך לפניות לרשות הטבע והגנים באשר לעמדתה בנושא קיום אירועים המוניים בלב מכתש רמון בימים אלו,
מכתש רמון עבר מהפכה בשנים האחרונות – שטחי מחצבות שפצעו את הנוף שוקמו, הוקמו חניוני שטח נוחים, בוצעו פעולות לטובת המטיילים באזור וכן פעולות להגנה על חיות הבר והצמחיה המקומית. שיאו של תהליך זה היה ההכרזה על המכתש כשמורת “אור כוכבים” היחידה במזרח התיכון. רשות הטבע והגנים השקיעה רבות בתכנון וביצוע כל אלו, ובכוונתנו להמשיך להגן על הטבע, לצד פיתוח הטיילות והתיירות במקום הייחודי הזה.

לאור התפתחות ההבנה באשר להשפעות האקולוגיות של זיהום האור והרעש אנו סבורים שהקמת אמפי להופעות ענק בלב המכתש המשוקם אינה מתאימה לעת הזו וראוי לבחון שוב את אופי הפעילות במקום. אנו סבורים שניתן לקיים פעולות ושימושים ההולמים את רוח המקום ובמגבלות סביבתיות כמו אירועי צפיה באור כוכבים, או כל פעילות אחרת המתאימה לאופיו השקט והחשוך של המכתש.

עמדת המשרד להגנת הסביבה

בחודש אוגוסט 2021 פרסם המשרד להגנת הסביבה את עמדתו כנגד מיזם אמפיסטאר ואלה עיקריה:

אנו סבורים כי פעילות פסטיבלים ומופעים שהתכנית האמורה מאפשרת, אינה הולמת את המאפיינים הטבעיים והתיירותיים של מכתש רמון או את מעמדו כשמורת טבע, גן לאומי ושמורת אור כוכבים.

כמו כן אנו סבורים, כי בעוד שבעת אישור התכנית מוסדות התכנון מצאו לנכון לאפשר פעילות זו בלב מכתש רמון, הרי שהיום, לאור הידע שהצטבר, ההבנה אודות חשיבות חשכת שמי הלילה והשקט למערכת האקולוגית ולתיירות של מכתש רמון ותרומתם לאדם ולסביבה, ולאור המודעות והעניין הציבוריים ההולכים וגוברים בנושאים אלה, וכן לאור מעמדו המיוחד של מכתש רמון, יש לבחון מחדש את התכנית ואת הפעילויות המתאפשרות מכוחה.

עמדת אירגוני הסביבה בישראל

בתחילת חודש ספטמבר 2021 נשלח לשר התיירות מכתב ארגוני סביבה ארציים וארגונים מקומיים מכל רחבי הארץ, אלה עיקרי הדברים:

כלל ארגוני שמירת הטבע והסביבה החתומים על מכתב זה, רואים חובה להתריע, כי מרחב ייחודי ואוצר טבע נדיר, נתון בסכנה בשל תכנית זו להופעות ענק בלב ליבה של שמורת הטבע במכתש רמון.

כארגוני שמירת טבע וסביבה, אנו צופים בדאגה רבה, בקידום תכנית זו, המנוגדת לכל ערך של שמירת טבע וסביבה. לדעתנו, הוצאת תוכנית זו אל הפועל, בלב ערך טבע כה רגיש, שהוא נכס לאומי ובינלאומי נדיר ומהחשובים במדינת ישראל, תהווה תקדים בינוי בעל משמעות הרסנית. באופן מעשי, מלבד ההפרעה הבוטה לטבע, צעד שכזה יפקיע את המדבר ואת השקט המדברי מאלפי מטיילים ותיירים שיאלצו, באל כורחם, להאזין לצלילי המופעים שיבקעו מהאמפי המתוכנן, בעת שהותם בחניוני הלילה ברחבי מכתש רמון. מטיילים אלה, המגיעים ליהנות מהטבע המדברי, ככל הנראה, לא ישובו ללון במכתש רמון.
אוסף אירגוניי סביבה
אירגוני סביבה השותפים לפניה

אוקטובר 2021 – הודעה דרמטית של שר התיירות על עצירת המיזם

בעיקבות פניותנו אליו והלחץ הציבורי שעורר הקמפיין נגד הקמת האמפיסטאר בלב שמורת מכתש רמון, שר התיירות, יואל רזבוזוב, הודיע מפורשות כי הורה לעצור את תכנון מיזם האמפיסטאר ולבחון חלופות אחרות למיקומו בשטחה של המועצה המקומית מצפה רמון, אך מחוץ לגבולות המכתש.

לאחר הצהרה זו פנינו ללשכת השר בבקשה לקבל מכתב הנחיה מפורשת המורה על עצירת הפרויקט וקיום הליך מסודר לבחינת חלופות מחוץ למכתש רמון.

כדי לקבוע מסמרות בהחלטה זו, השלבים הבאים שאנו נפעל ליישומם, הם שינוי תקנון התב”ע של מחצבת הגבס באופן שיאסור מפגעי אור ורעש, מכל מיזם שיקום בשטח זה וכן החלת רגולציה ברורה על כל פעילות תיירות ברחבי מכתש רמון.

הודעת השר לעיתונות, לחצו לכתבה המלאה

האזינו לראיון שר התיירות אצל רינו צרור “שם זה לא יקום!”


אנו מעוניינים לקדם פיתוח תיירות בת קיימא, הנשען על נכסי הטבע של מצפה רמון, אך תוך יצירת רגולציה מוקפדת וברורה בכל הנוגע לתיירות במכתש ובאופן שאינו מזיק לפלא טבע ייחודי ונדיר זה.

אנו עובדים על יצירת בסיס לרגולציה כזו, ובמקביל תרים אחר אוזן קשבת במשרד התיירות, במשרד להגנת הסביבה ובמועצה מקומית מצפה רמון. השאיפה היא קבלת החלטה משותפת, אודות מה שנכון וראוי לפיתוח מיזמים תיירותיים במצפה רמון ובמכתש רמון.


מסמכים לצפייה ועיון

הצטרפו לניוזלטר שלנו

עמותת קשת היא צינור של מידע עבור חדשות ואירועים מעניינים במרחב הר הנגב ואנו מעדכנים מפעם לפעם את הציבור בנוגע לפעילות העמותה או פעילות של גורמים אחרים במרחב. אנו שומרים על פרטיות מכותבי רשימת הדיוור ופרטיהם לעולם לא ימסרו לצד שלישי למטרה כלשהי. לצפיה במדיניות הפרטיות של העמותה, אנא לחצו כאן.

מגיעים לבקר במצפה רמון?

מעוניינים להעשיר את הביקור בתוכן מקומי מרתק?

נשמח לפגוש אתכם ולספר לכם את סיפורה של עמותת קשת, על איך אקטיביזם ופעולה אזרחית נחושה יכולים לשנות מציאות, בישוב המבודד ביותר בישראל.

דילוג לתוכן